Menu:

8.4.2017 MEZINÁRODNÍ DEN ROMŮ

 

V sobotu 8. dubna 2017 oslaví Romové na celém světě Mezinárodní den Romů (MDR). Slavnostní den je připomínkou historicky prvního světového kongresu Mezinárodní romské unie, který se konal ve Velké Británii v roce 1971. Během tohoto shromáždění se účastníci usnesli na podobě romské vlajky a romské hymny. V České republice se MDR slaví od 90. let a i letošní ročník oslav proběhne na celé řadě míst po celé republice.

 

Praha - La Fabrika

Romské sdružení ARA ART společně s dalšími neziskovými organizacemi pořádá již potřetí oslavy v Praze. Panelové diskuze, výstava, divadelní představení nebo interaktivní videoprojekce v centru Prahy. To je jen výčet toho, co nabídnou letošní pražské oslavy. Vypuknou už ve středu 5. dubna a pokračovat budou až do soboty 8. dubna, kdy vyvrcholí slavnostním galavečerem, na kterém se v holešovickém divadle La Fabrika představí duety složených z romských a českých interpretů současné hudební scény.

Praha - Mše celebrovaná Dominikem Dukou

K oslavám Mezinárodního dne Romů (MDR) přibude letos další významná akce: mše svatá, kterou bude 8. dubna dopoledne v pražském kostele Nejsvětějšího srdce páně celebrovat arcibiskup Dominik Duka. Ten seve svém vyjádření pro Romea.cz rozhovořil o mimo jiné o tom, že MDR je významnou událostí pro celou Českou republiku či o tom, že církev usiluje o podporu Romů celosvětově.

Praha - Divadlo Korunní

Mezinárodní konzervatoř Praha pořádá ku příležitosti oslav Mezinárodního dne Romů galakoncert v divadle v Korunní. Galavečer pod názvem Žehnej Bůh je věnován všem Romům, kteří něco dokázali. Studenti konzervatoře vzkazují: "Přijďte i vy vzdát hold Romům, kteří v životě něco dokázali 8. 4. 2017 od 19.00 hodindo Divadla Korunní."

Praha - Černý most

SP Černý Most, s.r.o. pořádá spolu s Městskou částí Praha 14 v rámci kampaně ,,Setkání kultur 2017 " 8. dubna od 18 hodin v kulturním domě Kyje hudební večer, kde vystoupí například i kapela Funky Brothers. Koncert je součástí celého týden akci věnovaných vzájemnému poznávání různých národních kultur. Ve čtvrtek 6. dubna od 19:30 proběhne například ještě promítání filmu O čo ide Idě v klubu Plechárna. Ještě před tím od 18:30 mohou lidé přijít na diskuzi na téma česko-romské soužití s Čeňkem Růžičkou.

Brno

V Brně se uskuteční od 3. do 9. dubna 2017 Týden romské kultury. Oslavy i připomínání Mezinárodního dne Romů proběhnou na několika místech, hlavní program s hudbou a stánky pak v pátek 7. 4. na Moravském náměstí v odpoledních hodinách. Zde mohou návštěvníci vidět jak slavné romské kapely Funky brothers a Imperio, tak místní taneční soubory či cirkusovou show. Pro děti jsou připraveny zábavné aktivity, těšit se můžete i na ochutnávku romských jídel.

Jihlava

Spolupráce a soužití Romů a Neromů je hlavním tématem letošních oslav Mezinárodního dne Romů také v Jihlavě. Akce probíhat od 5. do 7. dubna. Zahájí je odpolední komunitní úklid okolí dětského hřiště a opékání buřtů. Ve čtvrtek bude následovat vernisáž výstavy romského umělce Luďka Farkaše. Hlavní část programu se odehraje v pátek 7. dubna. Jeho součástí bude fotbalový turnaj, diskuze věnovaná romskému partyzánovi  Josefu Serinkovi a galavečer rozdělený na několik částí. Ta první bude věnovaná ocenění významných jihlavských Romů a Romek, stejně jako mladých talentů, které ještě čekají na svou příležitost. Vyhlašování jednotlivých kategorií zpestří vystoupení místních tanečních skupin (Šukar Čhaja, Karinka, Lole Čhama, Lucka a Nysha D), po nich už bude následovat zlatý hřeb večera – taneční zábava, na které zahraje kapela Petra Gujdy a Martina Feča.

Nový Jičín

Stejně jako v minulých letech se uskuzteční oslavy i v novém Jičíně, kde je pořadatelkou akcí Veronika Kačová. "Program jsme přizpůsobili mottu festivalu který zní: Můžeme spolu. Věřím, že ti z vás, kteří o naší práci ví, nás přijdou podpořit a společně se příjemně pobavit, či spřátelit. Tenhle den vnímám jako prostředek k hlubokému poznání kultury. Moc se na vás těšíme společně s naším týmem MDR 2017," uvedla Veronika na Facebooku. Oslavy proběhnou v sobotu 8. 4. a dopoledne je zahájí bohoslužba ve Farním sboru ČCE. Od 16 hodin začne program v čajovně Archa a v 17 hodin zahraje v Martin Café klavírista Patrik Kačo. Oslavy v Novém Jičíně vyvrcholí od 18 hodin večerním programem v Cofee Music Baru (Stará pošta). Zahraje zde například i Mário Bihári.


Naše poslání

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou ambulantní a terénní služby poskytované rodině s dítětem, u kterého existují rizika ohrožení jeho vývoje, nebo je jeho vývoj ohrožen v důsledku dopadů dlouhodobě obtížné sociální situace, kterou rodiče nedokážou sami bez pomoci překonat.

 

footer-logo.png

Kontaktujte nás