Menu:

Články

 

David Tišer v projevu a Václavském náměstí: Reprezentují nás lidé, kteří šíří

nenávist a prohlubují propasti mezi li

17.11.2018 22:29


Na Václavském náměstí v Praze proběhl Koncert pro budoucnost. Během večera vystoupila celá řada hudebních skupin a vystoupili také osobnosti, které komentovali současné i historické dění. Mezi nimi byl i David Tišer, ředitel organizace Ara Art. Akci, která je součástí Festivalu svobody, sledovali v horní části náměstí tisíce lidí. Moderátory Koncertu pro budoucnost 2018 byli politický komentátor Jindřich Šídlo a herečka Iva Pazderková.

 

"I Romové byli součástí zásadních milníků naší historie, i Romové patřili mezi signatáře Charty 77, i Romové se podíleli na převratu a i Romové tehdy věřili, že změna politického systému přinese lepší životní podmínky. Velká očekávání sebou nezřídka nesou i zklamání. Všichni víme, že v uplynulých bezmála třech dekádách bylo takovýchto zklamání více než dost," řekl ve svém projevu David Tišer.

 

"Dopustili jsme, aby nás reprezentovali lidé, kteří na místo podpory občanské diskuse a stavění mostů, šíří nenávist a prohlubují propasti mezi jednotlivými skupinami naší společnosti," dodal.

 

 Na pódiu se vystřídalo celkem 17 hudebních formací a dvě desítky řečníků. Řečníci hovořili především o svobodě a kritizovali současnou vládu. Mezi těmi, kteří ke shromážděným promluvili, byli například Tomáš Sedláček, Šimon Pánek, Michael Žantovský, Barbora Poláková, Václav Malý, Tereza Voříšková, Adam Černý, Mikuláš Kroupa, Marek Wollner nebo Eva Holubová. Hudební část programu nabídla vystoupení Prago Union, Ondřeje Rumla, Republic of Two, minus123minut, Ghost of You, Jakuba Ondry a mnoha dalších.

 

"Chtěl bych připomenout zajímavou věc - nespokojenost, která se dnes projevuje 17. listopadu, se objevila před těmi devětadvaceti lety také. A tehdejší komunistická vláda také ten svátek podporovala, z hlediska roku 1939. Dnešní vláda ho podporuje z hlediska dat 1939 a 1989. To ale neznamená, že když se k tomu dnešní vláda přihlásí, že nedostane na frak, pokud přeteče pohár trpělivosti. A to se myslím stalo tehdy i dnes," řekl ČTK Michael Kocáb.

 

Cílem Festivalu svobody je podle jeho organizátorů připomenout události spojené se 17. listopadem 1989. Záměrem festivalu je nejen oslavit výročí sametové revoluce, ale též "společně propagovat demokratické principy a hodnoty občanské společnosti".

video:       https://youtu.be/1zBsX7bCm9

Romea.cz


 


Ministři Stropnický a Pelikán se sešli s Romy. Na budově ministerstva zahraničí zavlála romská vlajka

 

U příležitosti Mezinárodního dne Romů přijal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a ministr spravedlnosti Robert Pelikán v Černínském paláci dne 9. dubna 2018 některé romské osobnosti. (FOTO: Richard Samko)

U příležitosti Mezinárodního dne Romů přijal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a ministr

spravedlnosti Robert Pelikán v Černínském paláci dne 9. dubna 2018 některé romské osobnosti. (FOTO: Richard Samko)

 

 

U příležitosti Mezinárodního dne Romů přijal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický a ministr spravedlnosti Robert Pelikán v Černínském paláci dne 9. dubna 2018 některé romské osobnosti. Hlavním tématem setkání byla podpora romské menšiny, zlepšení vzájemného soužití a tolerance mezi romskou menšinou a většinovou společností v ČR a v mezinárodním kontextu. Na budově ministerstva by zároveň vyvěšena romská vlajka.

Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický ve spolupráci s ministrem spravedlnosti a předsedou Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Robertem Pelikánem uspořádal v Černínském paláci setkání se zástupci romské komunity, kterého se účastnili osobnosti veřejného života, aktivisté, novináři a úspěšní podnikatelé z řad romské menšiny v ČR.

Setkání se z řad Romů zúčastnili například zástupce náměstkyně pro řízení Sekce lidských práv David Beňák, Vojtěch Lavička, Richard Samko, Martina Horváthová, Martin Bajger, Štefan Ličartovský, Jan Balog, Milan Ferenc, Zdeněk Guži, Petr Tulija a další.

"Bylo to společenské setkáni, které je projevem respektu k Romům. Zároveň také poukázalo na to, jak je důležité vést dialog. Domnívám se, že takových setkaní by mělo být více," uvedl pro server Romea.cz David Beňák.

 

 

"Podobné akce u příležitosti Mezinárodního dne Romů, které se konají po celém světě, mají jeden společný cíl – napomáhat k tomu, abychom se společně snažili překonávat naše předsudky," uvedl ministr Stropnický.

Cílem setkání bylo vyjádření podpory romské menšině a výměna názorů na zlepšení vzájemného soužití a tolerance mezi romskou menšinou a většinovou společností nejen v České republice, ale i na mezinárodní úrovni. "Česká republika je zemí založenou na respektu k různosti a ochraně lidských práv každého z nás bez ohledu na naši rasu, barvu pleti, etanický a sociální původ či příslušnost k národnostní nebo jiné menšině," zdůraznil ministr Stropnický.

Setkání se zástupci romské komunity se uskutečnilo v návaznosti na Mezinárodní den Romů, který se v ČR slaví od roku 2001, a navazuje na řadu dalších akcí pořádaných po celé ČR. V Praze třídenní oslavy, které vyvrcholily nedělním galavečerem v divadle Archa, uspořádala organizace Ara Art za podpory dalších organizací. V Brně pak probíhá Týden romské kultury. Jedním z projektů na podporu Mezinárodního dne Romů a povědomí o romské kultuře je veřejné čtení jmen obětí holocaustu v 16 městech České republiky.

Akcemi u příležitosti Mezinárodního dne Romů se ČR připojuje k širšímu mezinárodnímu dialogu, který v těchto dnech probíhá i jinde ve světě a napomáhá k porozumění s romskou menšinou.

                                                                                                                                                                                               (Romea.cz)

 

 

 

 



 

Michal Mižigár: Dža Devleha, Schapiro!

20.1.2017


01.jpgDža Devleha, neboli "buď s Bohem" se v romštině říká při loučení tomu, kdo odchází. V pátek 20. ledna skončil svou službu ve funkci amerického velvyslance v České republice Andrew H. Schapiro. Zmiňovali se o tom lidé na sociálních sítích, tištěná i online média.

 

Zobrazit článek


Khamoro 2016: Centrem Prahy prošel průvod romských hudebníků a tanečnic

8.6.2016


kamoro.JPGCentrem Prahy dnes prošel průvod romských tanečnic a hudebníků z různých zemí, kteří vystupují na letošním festivalu Khamoro. Zájemci tak mohli vidět a slyšet nejen soubory z Česka, ale třeba i dechovku z Makedonie. Osmnáctý ročník přehlídky romské kultury, kterou pořádá organizace Slovo 21, začal v neděli a vyvrcholí v sobotu galakoncertem.

 

Zobrazit článek


Snížení pohledávky klientce XY

4.9.2015

Snizeni-pohledavky-klientce-XY-PO1040-7026001.JPG

Zobrazit článek


Přidělení nového bydlení klientce

6.4.2015

Prideleni-noveho-bydleni-klientce-PO1040-7025388.png

Zobrazit článek


Zprávy z Komunitního centra Broumov

30.1.2015

Zpravy-z-Komunitniho-centra-Broumov-PFO1040-2005191.JPG

Zobrazit článek


Projekt předškolní vzdělávání - NÁVŠTĚVA FARMY- otevřený dopis FARMA

27.6.2014

Projekt-predskolni-vzdelavani-NAVSTEVA-FARMY-otevreny-dopis-FARMA-PO1040-7023488.jpg

Zobrazit článek


DUBEN 2014 -Dopis pro MÍŠU

10.4.2014

DUBEN-2014-Dopis-pro-MISU-PO1040-7023003.jpg

Zobrazit článek


BŘEZEN 2014 - Vynášení - MORANY

24.3.2014

BREZEN-2014-Vynaseni-MORANY-PO1040-7022880.jpg

Zobrazit článek


Líčení a kosmetika

11.3.2014

Liceni-a-kosmetika-PO1040-7022760.JPG

Zobrazit článek


Mikuláš ztratil plášť...

9.12.2013

 

Zobrazit článek


Desátý ročník fotbalového turnaje O pohár 17. listopadu

5.12.2013

 

Zobrazit článek

Naše poslání

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi jsou ambulantní a terénní služby poskytované rodině s dítětem, u kterého existují rizika ohrožení jeho vývoje, nebo je jeho vývoj ohrožen v důsledku dopadů dlouhodobě obtížné sociální situace, kterou rodiče nedokážou sami bez pomoci překonat.

 

footer-logo.png

Kontaktujte nás